Ballagási beszéd

Kedves végzős diákok, ások, cések, dések, kedves osztályfőnökök, Eszter, Judit és Ildi, kedves kollégáim, szülők, barátok!

Szeretettel köszöntelek benneteket, titeket, Önöket az online világ szélrózsájának minden irányában, némi képzavarral élve, de erősen remélve, hogy hallgatjátok, olvassátok majd valamikor, valahol, amit most elmondok nektek!

Nem vagyunk könnyű helyzetben, sőt nagyon nehéz most, így a szavaknak még nagyobb súlya van, a gesztusoknak még nagyobb értéke.

Iskolánk történetében, egy végzős évfolyam életében mindig kitüntetett pont a ballagás, az érettségi, hiszen ez már a célba érést, megérkezést jelenti a négy éve elkezdett úton.

A külsőségek: az elegáns öltözet, a sok virág és ajándék, a kedves vendégek mellett mindenkinek főleg a búcsúzásban rejlő izgalom, a sokszor egyszerre megélt jókedv és szomorúság jut eszébe a ballagás napjáról.

Kedves diákok!

Nemcsak négy év, hanem az általános első osztályától a középiskola 12. évfolyamáig eltöltött idő emlékeitől, a gyerekkortól is búcsút vesztek most.

A 2020. április 30-a azonban most más körülmények miatt is különleges. Nem együtt, hanem külön-külön, otthonainkban gondolhatunk csak minderre, virtuálisan köszönünk egymásnak, és az ölelés is csak virtuálisan kapcsol egybe minket.

Mindezek ellenére tanáraitok a mai napon, képzeletben végigjárják veletek az iskolát, a kapun belépve a 101-es teremtől az osztálytermeken, az igazgatói irodákon, tanárin és lépcsőházakon keresztül, a büfé előtt elhaladva az udvarra, majd a sportcsarnokba, és már meg is érkeztünk, itt vagyunk.

Sok kiváló, jó sportoló, szorgalmas, kedves diáktól búcsúzunk, örömmel idézzük fel a sok versenyt, kirándulást, programot, de emlékszünk balszerencsés esetekre is, botlásokra és hibákra, ezek mind ti vagytok, mi vagyunk, Istvánosok.

Izgalommal készülünk az érettségire is, amely május 4-étől kezdődik meg számotokra, és a sikeres írásbeli vizsgák után véget is ér.

Nem ti vagytok az iskola történetében egyedül, akik másképp tettek eleget az érettségi követelményeinek. Sokkal nehezebb, háborús időszakban sem állt meg az élet, az első világháború alatt a felsőbb évesek az addigi tanulmányi eredményeik alapján kapták meg az érettségi bizonyítványukat, az alsóbb évesek ún. hadi érettségit tettek, mely egy rövid felkészülési idő után letett érettségit jelentett.

Bízom benne, hogy ti is felnőtök a mostani helyzethez, és felelősséggel magatok és mások iránt, legjobb tudásotok szerint teljesítetek majd. Az érettségi bizonyítványban ugyan nem fog szerepelni olyan tantárgy, hogy emelt szintű akaraterő, türelem, felelősségérzet, de a valóságban most talán ez fejezné ki legjobban, hogy érettek vagytok.

Szokták mondani, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk, és most az a bizonyos nagybetűs Élet tényleg feladta leckét!

Kívánom, hogy Istvános elődjeitekhez méltóan, a tanáraitokkal karöltve végzett munka eredményeképpen tegyetek sikeres érettségi vizsgát, legyetek egészségesek és boldogok!

Szeretettel:

Budapest, 2020.04.30

Harmath Zsolt
Intézményvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü