2019. április 8-a és 13-a között Częstochowa-ban jártunk. 10 diáknak volt lehetősége, hogy az Erasmus program mobilitásán részt vegyen Lengyelországban. Öten családoknál, öten pedig hotelben szálltak meg.

Újra találkoztunk a horvát, spanyol és lengyel barátainkkal. A barátságos fogadtatás és az ismerkedős játékok után sok programon vettünk részt. Témánk a helyi társadalmi vállalkozók voltak. Ellátogattunk egy alapítványhoz, ahol Down – szindrómásokat foglalkoztatnak és fejlesztenek. Velük húsvéti dekorációt készítettünk. Találkoztunk olasz fiatalokkal, akik hajléktalanokat segítenek.  Az egyik műhelyfoglalkozáson az önkéntességről beszélgettünk velük.  Továbbá megismertünk egy alapítványt, amely jótékonysági koncertek szervezésével foglalkozik. Együtt dolgoztunk helyi hátrányos helyzetű gyerekekkel is. Velük angol szavakat tanultunk, és együtt is táncoltunk. Belekóstoltunk a belgijka és a polonéz táncokba.

A vállalkozások megismerése mellett vállalkozási készségeket is fejlesztettünk. Bekapcsolódtunk a lengyel FlorDec Dekorációs minivállalkozás életébe, és sok húsvéti ajándékot gyártottunk. Ezeket  a termékeket megpróbáltuk piacra dobni, és TV-s, valamint rádiós reklámokat készítettünk hozzájuk.

Természetesen városnézésre is maradt idő. Częstochowa-ban kb 200 ezer lakos él. Leginkább a Jasna Gora kolostorról híres a város. Több millió zarándok látogat ide minden évben a világ minden tájáról. A lengyel diákok is rendszeresen felkeresik a világhírű Fekete Madonna ikont. Krakkóba is eljutottunk, ahol angol idegenvezetéssel megtekintettük a Wawel székesegyházat és a harangtornyot, a Kazimierz negyedet és a Posztócsarnokot, a fő teret. Hazafelé pedig megálltunk az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábornál.

Alig várjuk, hogy régi és új barátainkat Budapesten fogadjuk október 14-én. Témánk a vakok és gyengénlátók életének megismerése lesz.

Az eseményekről prezentáció elérhető innen. Képek találhatóak itt.

Menü