Iskolai sport

Iskolánkban labdarúgó és kézilabda szakosztály működik.

A Szent István Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium heti két testnevelés óra mellett igyekszik más sportolási lehetőségeket is biztosítani tanulói számára, melyek a diákok körében nagyon népszerűek, és hagyományaik vannak. Az iskolában tornaterem és gépekkel felszerelt kondicionáló terem áll a tanulók rendelkezésére. Heti két alkalommal pedig bérli az iskola az FTC népligeti uszodáját, a futófolyosóját és teniszpályáját tanórára és tanórán kívüli sportfoglalkozásra. Mindenki megtanulhat úszni, akinek eddig nem volt erre lehetősége. Télen diákjaink korcsolyázni mennek a testnevelés órák alatt.

A lányok és fiúk körében egyaránt kedvelt sportág a kosárlabda, melyet a Budapesti Középiskolai Bajnokság keretein belül versenyszerűen lehet űzni. Igény szerint szerveződik minden évben röplabda csapat is.

Az FTC-vel való együttműködésünk kapcsán az egyesület szakosztályiba szintén fogadják tanulóinkat. A labdarúgás, kézilabda, kosárlabda mellett kiemelt figyelmet fordítunk az atlétikát szerető és tehetséges gyerekek kiválasztására is.

Aki egyik sportághoz sem vonzódik, de fontosnak tartja teste formálását és az erőnléte szintre hozását, naponta használhatja kondicionáló termünket, illetve részt vehet alakformáló foglalkozásainkon.

A labdarúgó szakosztály

A labdarúgó szakosztály 33 éves múltra tekint vissza. A futball szeretetéből kialakult, egymás közötti kispályás mérkőzések, majd később osztályok közötti mérkőzések során fejlődött sportolók először a középiskolás bajnokságokban, majd a szakmai munka fejlődésének eredményeként a hazai budapesti, majd nemzeti bajnokságban szerepeltek. Szakosztályunk jelenleg két ifjúsági csapatot szerepeltet az NB II-es bajnokságban, U15ös csapatunk a BLSZ ifjúsági bajnokságában szerepel. Labdarúgóink szakmai képzését egy vezetőedző, három edző és egy kapusedző végzi hetente öt alkalommal a népligeti Építők SE Sporttelepén. 1987 óta csapataink minden évben szerepelnek nemzetközi tornákon, ahol mindig eredményesen szerepeltek. 1999. áprilisában Budapest válogatott néven sikerült megnyerni a Frankfurtban megrendezett húsvéti kupát. Ezt követően 2003-ig rendszeresen részt vettünk ezen a tornán és minden alkalommal iskolánk csapata végzett a dobogó legfelső fokán. Legutóbbi nemzetközi sikereink 2006-ban: Januárban második hely egy teremlabdarúgó tornán Németországban, májusban a 3. hely egy nagypályás nemzetközi tornán Olaszországban, júniusban második és harmadik hely Németországban.

Hazai eredmények: 1999-ben érte el a Szent István labdarúgó szakosztálya eddigi legnagyobb hazai sikerét: az ifjúsági “A”-csapat 10 pont előnnyel nyerte az NB l-es bajnokságot, az ifjúsági “B” csapat pedig csupán rosszabb gólkülönbséggel szorult a 2. helyre. 2005/2006 bajnokságban az 1988-ban született játékosokból álló csapatunk pedig sok év eltelte után ismét a dobogóra állhatott. Csapatunk csak három ponttal maradt le a a bajnokságot megnyerő Paks mögött. 2006 tavaszán pedig tizenkét év után ismét kupagyőztes lett a korosztályos csapatunk és ezzel megnyerte a Góliás Róbert vándorkupát. Iskolánk csapatait két év óta rendszeresen szerepeltetjük a diákolimpiákon is. A 2003/2004-es tanév óta ahol beneveztünk, mindig a diákjainkból álló csapat képviselte Budapestet az országos diákolimpián (teremlabdarúgó, nagypályás). A legnagyobb sikert a diákolimpiákon is a 2006-ban értük el, mert az 1989-es születésű tanulóink megnyerték az országos nagypályás labdarúgó diákolimpiát és ezzel kiharcolták a jogot, hogy az iskolánk csapata képviselhesse Magyarországot a 2007 tavaszán Chilében megrendezésre kerülő nemzetközi nagypályás labdarúgó diákolimpián.
2007-ben az 1992-ben születettekből álló teremlabdarúgó csaptunk az Országos Diákolimpia kecskeméti döntőjében kapus nélkül a harmadik helyet szerezte meg.  Ősszel iskolánk lánycsapata megnyerte a budapesti középiskolás kispályás bajnokságot és a teremlabdarúgó bajnokságot is. A budapesti középiskolás teremlabdarúgó bajnokságban az 1989-ben született fiúk a második helyen, az 1991-ben születettek pedig a harmadik helyen végeztek.

A kézilabda szakosztály

A Szent István SE női kézilabda szakosztálya 2006 augusztusában alakult a Szent István Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium illetve a Ferencvárosi TC támogatásával. A csapat 14-15 éves diákokból állt össze. Rövidtávú célunk a Budapest 1A felnőtt bajnokság megnyerése volt, amivel biztosíthattuk helyünket a következő évi Budapest 1 Felnőtt Bajnokságban. Hosszú távon első hallásra hatalmas célokat tűzött maga elé mind a szakosztály, mind pedig a játékosok, ami azt jelenti, hogy 4 éven belül mindenhol nyerni és feljutni NB1B-ig. Felnőtt szinten kizárólag diákokkal.
A vezetőedző és a szakosztályvezetői feladatokat ifj. Nádori Pál látja el.
A csapat első bajnoki mérkőzését 2006. szeptember 15-én játszotta az Ikarus ellen és 21-20 arányú győzelmet aratott. Innentől nézve, ha csak a felnőtt bajnoki mérkőzéseket nézzük a mai napig a lejátszott 57 mérkőzésen megszerezhető 114 pontból 100 pontot szerzett a csapat, ez 87,7%-os teljesítmény.
Természetesen ezek csak a felnőtt bajnokik eredményei!
Első évben Budapest 1A felnőtt bajnokságot nyert csapatunk, amivel egyenes jogot szerzett a Budapest 1. osztályban való szerepléshez, ill. második helyet szerezte meg a Budapesti Serdülő Bajnokságban!
A 2007/2008-as évben már kettő felnőtt bajnokságban (Budapest 1. osztály és Budapest 1A osztály) és a Budapesti Serdülő Bajnokságban indultunk.
Három fordulóval a bajnokság befejezése előtt mindkét felnőtt bajnokságot vezetik a lányok a Serdülő Bajnokságban pedig a 3. helyért fognak mérkőzni.
A jövő évben, ha minden a terveink szerint alakul, akkor már az NB 2 felnőtt ill. ifjúsági bajnokságban fogunk szerepelni, kihangsúlyozva, hogy mindezt közép- és általános iskolás lányok érték el!